Startpagina‎ > ‎

Over Tiendeveen

Tiendeveen is een klein dorp, gelegen in de Zuid Drentse gemeente Hoogeveen.

Zoals de naam al aangeeft, ligt de oorsprong in de vervening die is begonnen in de eerste helft van de 19e eeuw. Hoewel de naam doet vermoeden dat er meerdere venen aanwezig waren, is de naam Tiendeveen ontstaan uit de afspraak dat er een tiende deel van de opbrengst van het veen afgestaan moest worden aan de veenbezitter.

Tiendeveen telt ongeveer 750 personen, van wie het merendeel in het dorp woont. Deze inwoners hebben meestal een baan bij een bedrijf in Hoogeveen of studeren hier. Mede hierdoor is Tiendeveen een forensendorp geworden van Hoogeveen.
Behalve een wit-en bruingoedwinkel en twee rijdende winkels is Tiendeveen aangewezen op de winkels in Hoogeveen, Noordscheschut en Hollandscheveld die in tien autominuten te bereiken zijn.

De school die Tiendeveen rijk is, werd gesticht door de toenmalige vervener J. C. Rahder, die het belangrijk vond dat er onderwijs in het dorp kwam. In 1860 heeft hij de school gesticht. Deze basisschool draagt nog steeds zijn naam.
Het Multi Functionele Centrum dat gebouwd gaat worden op het terrein aan de Molenweg zal straks onderdak bieden aan de school, het dorpshuis en de voetbalvereniging en zal daarmee het bruisend hart van Tiendeveen worden. Tevens kunnen de vele verenigingen die Tiendeveen rijk is hier een onderdak vinden.

Ook is een terrein bouwrijp gemaakt voor 15 woningen, om toekomstige bewoners de kans te geven in Tiendeveen een woning te bouwen.
Door de vele wijken en vaarten is Tiendeveen een waterrijk gebied. Deze wateren zijn ontstaan tijdens de vervening. Ze waren nodig voor afvoer van het water uit het veen en de afvoer van de turf die uit het veen gestoken was.

In 1926 is het Linthorst Homankanaal gegraven dat een verbinding kreeg met de Verlengde Hoogeveenschevaart bij Noordscheschut. Na de vervening zijn er vele bossen ontstaan waarvan nu nog restanten terug te vinden zijn. Hiervan is het Kremboongbos een bekend voorbeeld.
Er is nu nog veel groen en natuur bij Tiendeveen te vinden dat uitnodigt tot een wandeling of fietstocht.

Kortom: Tiendeveen is een goed dorp om te wonen. Het is er goed toeven.