Betaalbare nieuwe huurwoningen in Tiendeveen?

Geplaatst 17 nov. 2016 14:06 door Het dorp Tiendeveen
Vlak bij het nieuwe MFC De Eiken is nog ruimte voor nieuwbouw. Woonservice heeft aan Plaatselijk Belang laten weten dat zij bereid zijn om comfortabele en betaalbare huizen voor ouderen te bouwen, als daarvoor genoeg serieuze gegadigden zijn. Overigens is het ook bespreekbaar dat jongere mensen in zo’n huis gaan wonen. Het gaat namelijk om levensloopbestendige woningen. Dat zijn woningen die het mogelijk maken om er ook op je oude dag in te blijven wonen. Veilig, comfortabel en toegankelijk.

In een levensloopbestendige woning zijn voorzieningen aangebracht die het mogelijk maken er te blijven wonen, als de bewoner in de toekomst minder goed ter been is, of als om een andere reden de veiligheid of toegankelijkheid belangrijk worden.

Voorbeelden van voorzieningen in levensloopbestendige woningen zijn verlaagde drempels, inloopdouche, slaapkamer of badkamer op begane grond, en brede deuren. De indeling wordt zo ontworpen, dat voorzieningen zoals een traplift of een seniorenbed, later goed inpasbaar zijn. Die voorzieningen worden niet standaard ingebouwd. Het kan namelijk ook dat er eerst jongere mensen gaan wonen die pas na tien of twintig jaar zulke voorzieningen nodig hebben. Als de nieuwe huurder meteen al behoefte heeft aan zulke voorzieningen, worden ze wel aangebracht. Voordat er gebouwd gaat worden, kunnen de eerste huurders hun wensen kenbaar maken.

Woonservice verhuurt in ons dorp op dit moment 54 huizen. Bent u al huurder van Woonservice en hebt u interesse om eventueel te verhuizen naar een nieuwe levensloopbestendige woning, dan wordt u met open armen ontvangen. Maar anderen zijn ook welkom. Er zijn wel criteria voor het inkomen van nieuwe huurders, omdat het gaat om sociale huurwoningen. Minimaal 90% van de toewijzingen is aan nieuwe huurders met een gezamenlijk inkomen van minder dan 35.740 euro per jaar; maximaal 10% van de woningen gaat naar mensen die meer verdienen. Voor AOW-ers is het goed om te weten dat spaargeld geen probleem is. Je hoeft niet te verhuizen als je inkomen stijgt.

Plaatselijk Belang wil graag weten of er belangstelling is voor levensloopbestendige woningen op het bouwterrein naast het MFC. Woonservice heeft een tijdelijke optie op de grond genomen. Als er onvoldoende animo is, vervalt deze optie in januari. Hebt u interesse om binnenkort een voorlichtingsbijeenkomst bij te wonen, stuur dan nu een email aan Plaatselijk Belang Tiendeveen met uw naam en telefoonnummer: pbtiendeveen@gmail.com, of bel ons: F. Mager, tel 342539.

Plaatselijk Belang Tiendeveen
Comments